”MATTIAS NILSSON SOLO” | ASPELANDS MUSIKFÖRENING (SE)

”MATTIAS NILSSON SOLO” | Valhall - Hultsfred, Sverige | 10 Mars, 2024 | ASPELANDS MUSIKFÖRENING (Sverige) - Brita Freudenthal

Mattias Nilsson, piano

Att Aspelands Musikförening och namnet Hultsfred har en positiv klang bland artister, märktes när världsartisten Mattias Nilsson, piano, gav en makalös konsert på flygeln i Valhall en tidig vårkväll i mars. Mattias, som mest uppehåller sig utomlands, hade två inbokade konserter i Sverige. Den ena här hos oss.

Mattias rör sig ledigt inom de flesta kategorier av pianospelad musik. Den här eftermiddagen fick publiken prov på hans fenomenala improvisationer. Något man uppskattade och levde sig med i.

Konserten började överraskande med en barnvisa. Den nyss avlidne Georg Riedel, musiker och kompositör, hyllades med den äran med Fattig Bonddräng och en visa ur musikskatten kring Alfons Åberg.

Det kändes som om musiken var till för bara oss, vi som satt i stolsraderna och lyssnade. Det kändes som om Mattias vid flygeln nästan inte kunde sluta att spela. Det blev lite melankoliskt svenskt, inte så lite jazzigt, sydamerikanskt och europeiskt, allt framfört med en innerlighet och ett driv som gick rakt in i åhörarna.

Sitt program berättade han om rakt ur hjärtat och ledigt, ofta följt av små anekdoter och händelser ur hans karriär. Bland annat berättade han, att han blev pappa till en liten grabb under en längre vistelse i Brasilien.

Redan 6 år gammal bestämde sig Mattias för att bli pianist. Det gjorde han när hans pappa tog honom med sig till en konsert med den amerikanska jazzsångerskan Janis Siegel. Som han numera konserterar tillsammans med! Och att han kan spela piano, kan publiken på Valhall verkligen hålla med om.

Detta var andra gången vi hade förmånen att boka in Mattias Nilsson för en konsert i Hultsfred och han tackade publiken med att hoppas, att vi ska komma att ses igen. Vi håller tummarna för det.

Källa: Aspelands Musikförenings Hemsida