”NILSSON SPELAR GULLIN” | ASPELANDS MUSIKFÖRENING (SE)

”NILSSON SPELAR GULLIN” | Valhall - Hultsfred, Sverige | 31 Mars, 2019 | ASPELANDS MUSIKFÖRENING (Sverige) - Brita Freudenthal

Mattias Nilsson, piano

De flesta jazzälskare känner till Lars Gullin och väldigt många känner också till Mattias Nilsson. En vacker våreftermiddag kunde publiken i Hultsfred njuta av båda två på en gång. I början av sin karriär fick Lars Gullin jazzen att ta ett stort steg framåt, att bli rumsren, från att ha väckt mycket olika känslor när den lanserades som musikstil i Sverige. Han gjorde jazzen både svensk och äkta amerikansk på en gång.

När Mattias Nilsson satte sig vid flygeln på Valhall, med bara en liten lapp med namnen på styckena han skulle spela, och spelade kvällens första stycke, fick det nordiska tonspråket i det publiken att hörbart dra efter andan. Ett av de stycken han spelade hade Gullin tänkt sig för Monica Zetterlund. Ett annat inspirerades av de bussar han hörde utanför sitt fönster i en italiensk stad. Lars Gullin var en mycket flitig kompositör, en mycket flitig musiker med åtskilliga skivinspelningar under sin karriär. Han fick mycket uppmärksamhet också i USA även om han aldrig åkte dit.

När livet blev svårt, sökte Gullin sig till Småland och sitt ursprung under några år för att ladda batterierna. När han så småningom återkom till Stockholm med de stora scenerna och nya skivinspelningar, hade hans kompositioner en ny glöd och han hade inspirerats av den unga jazzgenerationen i USA. Framgången var given. Lars Gullin var främst saxofonist, men under flera år ägnade han sig uteslutande åt pianospel. Han avled 1976.

Mattias Nilsson trollade fram toner med genomgående känsla för anslaget, för tonspråket och Gullins sätt att uttrycka sig i sin musik. Han gav publiken på Valhall en intensiv musikeftermiddag med en tolkning som kändes äkta ”Gullinsk”. Det var som om han samarbetade med den erfarna flygeln, som han tyckte om att spela på. ”Den har personlighet”, menade han när han ledigt och personligt talade med publiken. Tillsammans gav de en välkomponerad och mycket välspelad konsert.

Källa: Aspelands Musikförenings Hemsida