Stjärnan kom tillbaka med lyskraft | JÖNKÖPINGS-POSTEN (SE)

SPIRA | Jönköping, Sverige | 4 Oktober, 2018 | JÖNKÖPINGS-POSTEN (SE) - Bo Levander

Sharón Clark (sång), Mattias Nilsson (piano), Jesper Bodilsen (bas), Zoltan Csörsz Jr. (trummor)

För tre år sedan var de senast i Jönköping. Den gången föll jag nästan ner på golvet och kunde inte ge något annat än fulltbetyg, 5 stickor. Den recensionen är nog den mest citerade i svensk musikpress av alla jag har gjort genom åren. På den här turnén har Mattias stoppat in en dansk basist och en ungersk trumslagare. Sháron hör hemma i Washington, DC. Fyra nationerpå scenen alltså. Det är inget vådligt man får uppleva med Nilsson/Clark, men välgjord och smakfull musik ur The American Songbook. Allt är känsligt och utsökt presenterat. Sharón utstrålar värme och mjukhet och trion lyssnar, understödjer och kommenterar. Som vanligt har den kompetente Mattias fått ihop ett tajt och balanserat komp. Jesper är en mjuk och lyrisk basist med flera melodiösa solon. Zoltan är en musikaliskt spelande trummis.

Hon är inte hög över havet, men hennes utstrålning, fylliga röst och mästerliga scat-sång gör att hennes akt lyfter högt motrummets tak. Och gode tid vad det svänger. Hennes fantastiska frasering och rytmik får hela Spira att gunga. Hon har ett visst vibrato. Men det håller hon i koppel och det funkar, även i balladerna. Och hon njuter av det hon gör. Det lyser ljust ur de mörka ögonen.

Sharón har jämförts med flera ledande sångerskor, som Billie Holiday och Sarah Vaughan, som ju på många sätt stod i centrumför torsdagskvällens konsert. Jag vill ogärna ge mig in i en sådan diskussion. Ms. Clark är fullt tillräckligt stor och har själv ett blytungt varumärke som gör henne till en av de största stjärnorna i branschen idag och den stjärnan kommer inte att falla på länge.